«Бахматюк святкує перемогу, але це передчасно», — експерт

Поділитися:

У НАБУ і САП оголосили про завершення розслідування у справі VAB Банку. Йдеться про заволодіння 1,2 млрд гривень, які банк отримав в якості стабілізаційного кредиту від нацрегулятора, НБУ. Відомо також, що ексвласником цього банку є засновник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

Зокрема, в пресслужбі НАБУ відзначили, що розслідування охопило 14 фігурантів, всім їм було оголошено про підозру. У їх число увійшли не тільки працівники самого VAB Банку, але також і 9 посадових осіб Нацбанку України, включаючи й експершого заступника голови НБУ. Також серед підозрюваних були й троє посадових осіб приватних компаній, які так чи інакше пов’язані з бенефіціарними власниками VAB Банку.

У цій справі відомо, що VAB Банк, вже будучи віднесеним до категорії проблемних, звернувся до нацрегулятора у 2014 році. Приводом було клопотання про надання стабілізаційного кредиту, а заставою під нього — нерухоме майно. При цьому, як встановили в ході розслідування, VAB Банк не зібрав повний пакет документів: зокрема, в ньому не було програми фінансового оздоровлення банку, яка повинна бути спрямована на вирішення протягом строку користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, прибутковості, рентабельності тощо).

Попри все правління НБУ виділило необхідні кошти. А вартість нерухомості, яку банк запропонував в заставу, завищили у 25 разів. Для порівняння: реальна вартість заставної нерухомості за результатами експертизи склала 72,62 млн грн, а VAB Банк заявляв про ціну в 1,8 млрд грн.

Відомо, що отриманий кредит в сумі 1,2 млрд грн був виданий строком на два роки. VAB Банк так і не повернув його НБУ. Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють з жовтня 2016 року по лютий 2019 року. Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко визначив підслідність в цьому кримінальному провадженні за Головним слідчим управлінням Національної поліції, слідчі якої у серпні 2019 року закрили виробництво на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Подробиці теми розповів глава правління громадської організації Антикорупційний штаб Сергій Миткалик в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Бенефіціарним власником банку через який виводилися гроші був саме Олег Бахматюк. І чинне кримінальне провадження з цього приводу призупинено. НАБУ в 2019 році оголосило в розшук самого Бахматюка і його рідну сестру, яка була головою правління банку, а також Дениса Мальцева. Вони знаходяться закордоном. Про це й заявив і сам Бахматюк, сказавши, що вже 2 роки перебуває за кордоном з робочим візитом. Це наслідок вирішили зупинити, а іншу його частину остаточно закінчити, щоб ця справа перебувала в суді», — сказав він.

Також експерт сказав, що швидше за все, як тільки сам Бахматюк повернеться в Україну – його тут же затримають правоохоронні органи й слідство зрушиться з мертвої точки.

«Я б на місці Олега Бахматюка не був би такий щасливий і впевнений в тому, що ця справа більше не буде розслідуватися. Адже кримінальне провадження все ще є, з розшуку його ніхто не знімав. Тобто як тільки він перетне кордон України – його відразу ж затримають за цією справою і можливо навіть продовжать рухати слідство за цим курсом. У нас є складна економічна схема з виведення 1,2 млрд гривень з української держави. Гроші були видані в якості рефінансування Нацбанком, і по суті є коштами українських платників податків. Гроші були переведені на компанії та рахунки, пов’язані з Олегом Бахматюком. І всі протиправні дії здійснювалися не тільки банком і самим Бахматюком, але ще і менеджерами НБУ і фіктивними компаніями, які брали в цьому участь. Нині за трьома таких фігурантам ми починаємо окреме кримінальне провадження, чому звичайно ж радий сам Бахматюк, адже є шанс що справа дійде до суду, і ми почуємо обвинувальний або ж виправдувальний вердикт. Поки що Бахматюк ще має право вважати себе невинним. Але, на мою думку, згідно з поточними даними, ця справа ще має свою перспективу навіть стосовно кримінальної відповідальності Бахматюка», — вказав він.

Нагадаємо, що Олег Бахматюк – це одіозна фігура в українському суспільстві, бізнесмен, який знаходиться в розшуку і фігурує в декількох гучних кримінальних справах.

Зокрема, його звинувачують в тому, що він заволодів грошима зі стабілізаційного кредиту «VAB Банку».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу