«Багато спиртових заводів просто не готові до приватизації» – експерт

Поділитися:

Державна податкова служба України видала держпідприємству “Укрспирт” чергову п’ятирічну ліцензію на виробництво етилового неденатурованого спирту, яка повинна стати останньою в історії підлягає ліквідації монополіста.

“Після успішного завершення приватизації подібні ліцензії в Україні будуть отримувати вже приватні спиртові заводи. А зараз ми конкуруємо на ринку з іншими державними заводами, які після проведення демонополізації 1 липня теж борються за покупців на ринку”, – відзначили в «Укрспирті».

У прес-службі додали, що на час дії ліцензії, до 10 січня 2025 року, “Укрспирт” може виробляти всі види етилового неденатурованого спирту: ректифікованого (харчового), спирту-сирцю і технічного спирту.

За вісім місяців 2020 року “Укрспирт” справив 4240,2 тис. Дал спирту, що на 23% більше, ніж за аналогічний період 2019 го.

Фонд держмайна вже отримав 12 об’єктів ДП ​​для приватизації. 14 жовтня було оголошено 10-й аукціон з їх продажу. Аукціон за першою з них, Немирівському, пройшов 15 жовтня – за його підсумками об’єкт приватизувала компанія “ЛВН Лімітед” за 55 млн грн, що вище за стартову ціну на 5,5 млн грн.

Спеціально для Першого ділового телеканалу в ситуації розбиралася економіст-міжнародник Міла Мельничук.

“У серпні була затверджена програма реформування та розвитку спиртової галузі. Вона передбачала два аспекти: детінізація та приватизація. Але детінізації в нас не вийшло. Ця галузь є досить кримінальною із своїми групами впливу, одна з яких є провладною. Окрім цього, багато спиртових заводів не готові до аукціону взагалі. У них є проблеми з аудитом, з документами, вони не готові бути виставлені. Тому треба спочатку було зрозуміти, що коїться у галузі. Адже зараз ціна є заниженою.

Широкі кола людей взагалі не розуміють, чому під час пандемії, коли нам так потрібен спирт, ця галузь виставлена на аукціон? Багатьох бентежить питання, який є суспільний інтерес у такому рішенні?” – говорить експертка.

Закритий ринок, жорстка монополія державного підприємства “Укрспирт” та породжене цим несправедливе ціноутворення – таким був ринок спиртової галузі України всі ці роки.

Такий стан ринку був відмінним середовищем для розквіту корупції та провокував його учасників на численні зловживання і, подекуди, на жахливі злочини. Крім того, закрита монополія стала основою для створення величезного тіньового ринку спирту.

На думку  Міли Мельничук, перш за все треба було дізнатися про оборутки заводів, адже довгий час їх робили банкрутами. Окрім того, у спиртовій галузі України часто змінювалися керівники, що було частиною деяких кримінальних проваджень. Головне питання не про ціну, а про кількість учасників аукціону. Треба зробити так, щоб більше людей було допущено до аукціону, тобто провести повний аудит заводів.

“У багатьох країнах не можна, щоб держава володіла спиртовими заводами. Коли в нас буде пропорційна податкова система, можна говорити про те, щоб спиртовими заводами володіли певні групи. А на разі ми маємо критичну ситуацію у галузі, адже 43 заводи стоять без роботи, ще 22 підприємства знаходяться у неналежному стані. А ми їх просто продаємо. Це найлегший вихід, але він зовсім не вирішує проблему конкурентноспроможності України у спиртовій галузі. Тому мій прогноз досить песимістичний” – розповідає спеціалістка.

Що до імпорту, Міла Мельничук вважає, що це питання є другорядним. Головна проблема нашої країни у контрабанді спирту, яка з кожним роком продовжує зростати. Адже, навіть за умови громадського контролю за приватизованими підприємствами спиртової галузі, реакції від правоохоронних органів немає, бо правоохоронці є однією з груп впливу на галузь.

” У всьому світі діють закони про лобізм. Але в Україні чомусь карності за лобізм немає. В нас немає самого механізму протидії цьому явищу. Це потрібно для того, щоб бізнес був відокремлений від держави, тоді це буде чесна гра” – резюмувала Міла Мельничук.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу