Австрійці розкрили офшорні схеми Петра Порошенка

Поділитися:

Журналісти австрійського видання ORF TVthek провели розслідування, в якому встановили причетність міжнародних банків до офшорних схем, розкритим завдяки Panama Papers.

Як відзначають розслідувачі, в панамських документах зустрічаються прізвища дуже відомих людей з усього світу, а також фігурують відомі міжнародні банки.

Серед них – британський HSBC, швейцарський UBS, німецький Commerzbank, австрійські банки – Vorarlberger Hypo Bank і Raiffeisen Bank International (і його дочірнє підприємство Raiffeisen Zentralbank). Саме двом останнім банкам і присвячено розслідування австрійських журналістів.

Розслідувачі також дослідники діяльність екс-президента України Петра Порошенка. І стверджують, що Порошенко здійснював офшорні схеми, будучи клієнтом австрійського банку Raiffeisen.

«Raiffeisen Bank International надавав мільйонні кредити компаніям зі сфери впливу Петра Порошенка, при цьому поручителями виступали тільки офшорні компанії. Наприклад, банк Raiffeisen видав кондитерської компанії “Рошен”, яка належить Порошенку, кредит на суму 115 млн доларів. Починаючи з 2010-го року поручителем по даному кредиту виступає зареєстрована на британських Віргінських островах офшорна компанія Linquist Services … про власників якої нічого не відомо », – сказано в матеріалі ORF TVthek.

Журналісти вказали, що подібні форми договорів використовуються при відмиванні грошей
Видання також зазначає, що такі кредитні договори зустрічаються в банку Raiffeisen в різних формах досить часто. Опитаний журналістами економічний експерт стверджує, що подібні форми договорів використовуються при відмиванні грошей.

«Тобто, гроші мають злочинне походження – не має значення, будь то звичайні кримінальні дії або корупційні дії, вчинені в різних країнах, ці кошти переводяться в« офшорні центри », і повертаються в« білому »вигляді в формі кредиту в реальний сектор економіки », – йдеться в матеріалі.

При цьому банк Raiffeisen відкидає всі звинувачення і вважає, що всі операції були сумнівними. Насправді, в принципі, вони не заборонені законом, але сумнівні і високо ризиковані, оскільки часто невідомо, які особи і гроші стоять за фірмами з офшорними адресами.

«Тому банки повинні детально цікавитися походженням грошей. Якщо у банку виникають найменші підозри про те, що гроші могли бути отримані незаконним шляхом, він зобов’язаний негайно повідомити про це », – зазначають журналісти.

На ці звинувачення банк Raiffeisen відповідає, що по певних юридичних причин не може обговорювати конкретні ділові операції – оскільки існує банківська таємниця.

Нагадаємо, що Президент Зеленський, нещодавно відправив у відставку главу центрального банку та заявив бізнесменам, що обмінний курс в Україні повинен відповідати тому курсу, що закладений в національному бюджеті – 30 гривень за долар. Це буде означати девальвацію на 11% в порівнянні з сьогоднішнім курсом Національного банку України.

Також, в рамках нової програми співпраці stand-by між Україною і Міжнародним валютним фондом у 2020 році МВФ перерахує 2 транші кредиту на загальну суму, еквівалентну 3,5 млрд доларів.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу