«Аудит земель завжди залежав від того, хто займає посаду глави кадастрової служби» – експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення з державної в комунальну власність.

Разом з тим, інформація, ніби в державній власності України перебуває 10,4 млн га землі сільськогосподарського призначення, є неправдою, заявив глава Держгеокадастра України Роман Лещенко.

За словами Лещенка, в Україні на балансі держави найближчим часом залишиться близько 750 тис. Га землі сільськогосподарського призначення. Так, в країні більше немає 10,4 млн га землі державної форми власності сільськогосподарського призначення, як раніше стверджувалося.

«Це була брехня. Вводили в оману і стверджували, що у держави є ця земля », – зазначив він.

За словами Романа Лещенка, після передачі земель ОТГ у держави залишається всього 750 тис. Га на акті постійного користування (землі Академії наук, Міноборони, Пенітенціарної служби і т. Д.), Щодо яких зараз проводиться інвентаризація і присвоюються кадастрові номери з метою недопущення виведення в приватну власність.

«Тому коли Президент запитує український народ, чи повинні нести відповідальність за величезні корупційні порушення і засуджувати до довічного ув’язнення – так, потрібно, тому що, обманюючи український народ, бігаючи по телеекранах, здійснювали грабіж в режимі реального часу. Тому вони і противляться земельну реформу », – заявив глава Держгеокадастру.

Роман Лещенко зазначив, що в відомство планує вивести на публічну кадастрову карту і показати кожного власника української землі – скільки він платить податків, а також у кого знаходяться надра держави, виведені через механізм безкоштовної приватизації.

«Це українська земля, вона нікуди не зникла, і у неї є прізвище, ім’я та по батькові власника, і дата, коли ви через липові накази виводили в приватну власність українську землю», – додав Роман Лещенко.

Спеціально для Першого Ділового телеканалу у ситуації розбирався Іван Фурсенко,  заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад.

“Насправді, для того, щоб розібратися у тому, скільки земель належить державі, треба провести інвентаризацію. На превеликий жаль, ті цифри завжди у нас залежать від того, хто займає посаду голови Державної служби кадастру України. Тому що реформи, які відбувалися протягом останніх 7 років, коли Кадастр підпорядковувався різним відомствам, не дали результату. Відповідно – різні очільники,  по різній методиці, з різних літаків роблять аеро-фотозйомку, тому кількість гектарів завжди у нас різна.

На жаль, держава тут не підходить системно, адже очевидно, що державні землі зменшуються, а відтак, не має змоги їх ефективно та якісно порахувати. Потрібно досконально змінювати законодавство, і передавати громадам землі не розпорядженням Президента, а цілим Законом України, щоб поставити крапку у питанні, про землю. Після того вже можна буде рахувати, що залишилося.

Хочу зазначити, що державні землі є не тільки у Геокадастрі, а й у Міністерства оборони, у Національній академії наук, у Міністерства інфраструктури тощо. На жаль інвентаризацію цих земель ніхто не проводив, і установчих документів здебільшого на них не має. Але ж ці землі находяться на території громад, які бачать, як саме використовуються ці землі” – пояснює експерт.

На думку  Івана Фурсенка, найбільше тіньовою обробкою земель з яких фактично не сплачується податок, страждає Національна академія аграрних наук. Говорячи про те, що у них відсутні дотації з боку держави, вони використовують той об’єм земель, який у них є за договорами про спільну діяльність.

Відповідно до Закону України про освіту і науку, академії звільнені від сплати податку на землю.  Тому, подібні схеми – не рідкість. Від цього страждають місцеві жителі та місцеві бюджети.

“Це не тільки проблема аграрних Вишів, навіть землі Міністерства оборони часто використовуються не за призначенням.  Документація в оборонному відомстві надзвичайно застаріла. Велику кількість законодавчих актів було змінено. Хто і в який час віддавав та продавав державну землю у приватну власність за весь цей час вже неможливо відстежити. Адже за 60 років власники ділянок змінилися неодноразово” – резюмував спеціаліст.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу