Аналітик прокоментувала ситуацію на валютному ринку

Поділитися:

Валютний бум набирає обертів. У вересні цього року операції з купівлі-продажу валют стали рекордними з 2012 року, тобто, від моменту, коли Нацбанк почав вести статистику, повідомляє «Перший Діловий».

За даними регулятора, минулого місяця українці загалом продали та купили майже по 2 млрд 400 млн доларів готівкової та безготівкової валюти в еквіваленті. За словами аналітиків, ріст купівлі-продажу валюти зумовлений декількома факторами: ситуацією на глобальних ринках і низкою локальних факторів. Одними з найголовніших причин є активізація тіньового бізнесу та детінізація валютного ринку.

«Зростання обсягів як купівлі, так і продажу іноземної валюти пов’язані із детінізацією ринку. Цей процес триває вже декілька років, адже із кризою 2014–2015 років й встановлення тоді серйозних обмежень на валютообмінні операції, значна їх частина пішла в тінь. Показники дев’яти місяців 2021 року майже дорівнюють аналогічним показникам обсягу купівлі та продажу за 2019 та 2020 роки», — зазначив фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

На стан валютного ринку в Україні впливає і ситуація на світовому ринку. Цього року у світі стрімко зростають ціни на товари українського експорту та імпорту, а це впливає на збільшення масштабів торгів на валютному ринку України. Зокрема, на поглиблення як обсягів купівлі, так і обсягів продажу валюти. При цьому, кажуть аналітики, не менш важливим фактором є збільшення переказів заробітчан з-за кордону та зростання доходів населення на тлі економічного зростання.

«Зокрема, в періоди економічного піднесення у громадян зростає впевненість у завтрашньому дні, збільшується схильність до споживання, зростає обсяг купівлі товарів тривалого користування, одягу, нерухомості, автомобілів. Для цих покупок громадяни використовують заощадження, які вони робили в іноземній валюті, отже, зростає обсяг продажу валюти», — розповіла аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко.

Загалом, кажуть аналітики, ситуація на ринку спокійна. До того ж, попит та пропозиція валюти залишаться збалансованими і до кінця року, на тлі підготовки до новорічних свят, купівлі авто за знижками та переказів від трудових мігрантів. Також на попит впливатиме зростання доходів наприкінці 2021 року.

Раніше ми повідомляли, що більша частина центробанків світу вивчає можливість випуску цифрової валюти. 110 країн зараз знаходяться на тій чи іншій стадії розвитку CBDC.

Також зазначалось, що українська гривня увійшла в десятку найприбутковіших валют за 2021 рік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу