«АМКУ поки не зацікавився «зеленими енергетиками» – вони займають лише 8% ринку» – глава АМКУ

Поділитися:

Споживачі, які з вересня 2019 отримували платіжки з «температурним коефіцієнтом», що значно завищувало суми до оплати за споживання газу, подали в АМКУ колективну заяву про зловживання облгазами і газзбутами монопольним становищем.

Відзначається, що порушення стосується неправомірного нарахування облгазами і їх газзбутами протягом вересня 2019 – грудня 2020 обсягу використаного споживачами газу більш обсягів, визначених їх персональними лічильниками (так звані «температурні коефіцієнти»). При цьому ні НКРЕКП, ні Міністерство енергетики не затверджував розміру таких донарахувань.

Антимонопольний комітет в кінці 2019 вже визнавав такі дії 16 облгазів з групи «РГК» Фірташа порушенням і оштрафував їх на 278 млн. Грн. Але порушення стосувалося періоду з жовтня 2018 по серпень 2019, а нову заяву подано по новому періоду.

«Чим більше заяв ми направимо в АМКУ, тим вище шанси, що відомство негайно покарає порушників. Ми повинні продемонструвати, що нам не байдуже і ми готові відстоювати свої права. На заповнення заяви, підписання і направлення в АМКУ ви витратите час, але за слідством зможете надалі повернути собі переплачені кошти в подвійному розмірі », – зазначила засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

Свою думку з цього приводу висловила Ольга Піщанська, глава АМКУ.

“Що стосується справи 2018 року, так, дійсно, воно було. Але на сьогодні у нас вже є зміна практики, як наслідок – це рішення в грудні минулого року про встановлення монопольного становища ДТЕК на острові” Бурштинська ТЕС “і зловживання монопольним становищем. ми визначили штраф більш ніж 200 млн гривень, але інформація про звернення до суду ДТЕК щодо оскарження, поки відсутня.

Відповідно до закону, протягом 2 місяців рішення повинно набрати чинності і штраф повинен бути сплачений, але цей термін також надається суб’єкту господарювання, щоб оскаржити його в суді “, – говорить експерт.

Ольга Піщанська зазначає, що АМКУ проводить дослідження цієї ситуації відповідно до своїх повноважень, тобто оцінює вплив дій ДТЕК на конкурентів. Крім того, АМКУ буде робити сукупну оцінку на ринку. Але висновки експертів будуть виключно за впливом на конкуренцію.

“Було два випадки, коли АМКУ призначав поділ компанії, за нинішньої ситуації ми не хочемо робити ніяких заяв, адже все ще ведеться дослідження. При цьому розділ – це один з інструментів, який може використовувати АМКУ. Тому тільки після комплексної оцінки питання буде винесено остаточне рішення.

На ринку зеленої енергетики є важливе питання обумовленої вартості зеленої енергетики, яка є однією з найвищих. Ми знаємо, що частка зеленої енергетики – 8%. Згідно з прогнозами НКРЕКП, в 2021 році очікується 19%, тому говорити про значний монопольний вплив на ринок ВДЕ зарано “, – заявляє фахівець.

Ольга Піщанська говорить про те, що в АМКУ щодня надходять заяви, і в тому числі і про ВДЕ. Фахівці оцінюють кожну заяву і докази, які додаються. Але треба чітко розділяти питання, що належать до сфери конкурентної політики та інших сфер.

“Про придбання через систему Прозорро, тут треба внести деякі зміни в закон, які унеможливлять використання будь-яких маніпуляцій облгазами. Крім того, АМКУ надає пропозиції та рекомендації, а також здійснює оцінку дій суб’єктів.

Нами було прийнято рішення по облгазам щодо порушень, визначені штрафи. Ці рішення знаходяться на оскарження в судах, але ми сподіваємося на справедливі вироки “, – резюмувала Ольга Піщанська.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу