АМКУ дав рекомендації Міненерго з приводу монополії в енергетиці

Поділитися:

Рекомендації Міністерству енергетики затвердили в Антимонопольному комітеті (АМКУ). Відомо що головною метою рекомендацій стало усунення штучних бар’єрів для покупців електричної енергії у державній генерації.

Так, Міненерго має внести зміни в Регламент організації та проведення електронного аукціону з продажу електроенергії за двосторонніми договорами на “Українській енергетичній біржі”. Про це повідомили в прес-службі АМКУ.

Слід зазначити, що останнім часом багато енерготрейдери зіткнулися з неможливістю купити потрібну їм кількість електроенергії на аукціонах з продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

“Виходячи з своїми ціновими пропозиціями, вони залишаються ні з чим, оскільки продавці відмовляють у продажу, очікуючи більш великого покупця. При цьому не має ніякого значення, яку ціну ти пропонуєш виробнику, якщо ти недостатньо великий покупець”, – пояснили в АМКУ.

Аналітики комітету вважають, що такі дії мають ознаки спотворення конкуренції, оскільки ставлять в нерівні умови різні за розмірами компанії.

Крім того, підстави для створення такої ситуації закладені в чинній редакції Регламенту, яка дозволяє виробники електроенергії укрупнювати лоти шляхом об’єднання їх у великі пакети. Регламент також надає право відхиляти зустрічні пропозиції учасників торгів, навіть якщо вони пропонують більш високу ціну.

Щоб вирішити утворилася проблему, фахівці АМКУ напрацювали ряд принципів, які повинні забезпечити оперативне виправлення ситуації, що склалася.

Нагадаємо, що в Антимонопольний комітет поскаржилися дві компанії на дискримінаційні вимоги в тендері по ядерних відходів.

Раніше повідомлялося, що після того як був проведений внутрішній аудит Міненергетики, стало зрозуміло, що починаючи з травня 2017 року відомство недоотримувала надходження. Йдеться про 1,5 мільярди гривень, а причина цього – людський фактор, а точніше, порушення працівників міністерства. Про це повідомила прес-служба відомства.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу