Airbus випустив останній лайнер-гігант A380 (Фото)

Поділитися:

Оскільки компанія Airbus зняла з виробництва свій найбільший комерційний авіалайнер, 16 грудня відбулася передача останнього такого літака. Йдеться про авіалайнер-гігант A380.

Його отримала авіакомпанія Emirates із Об’єднаних Арабських Еміратів. Йому присвоїли реєстрацію A6-EVS.

Кілька десятків років тому Emirates була стартовим замовником моделі, тоді вона не мала назви, а позначалася так: A3XX.

На ті часи відбувалося суттєве зростання кількості рейсів у світі, що призводило до перевантаження аеропортів, тож двоповерховий A380 з місткістю до 853 пасажирів став знахідкою.

Emirates на тлі розвитку транзитного вузла в аеропорту Дубая стала найбільшим покупцем літака-гіганта. Авіакомпанією було встановлено в літаках такий інтер’єр, який істотно відрізнявся від стандартного – розміщення пасажирів поріділо, що підвищило комфорт.

Другий поверх першого класу передбачав такий сервіс як повноцінні душові кабіни, їх було розміщено дві.

Ще другий поверх було оснащено барною стійкою, де пасажири першого і бізнес-класу могли розслабитися. Каюти у першому класі A380 Emirates містили власний міні-бар, також вони закривались перегородками. У бізнес-класі сервіс був не такий розкішний, проте крісла розкладалися горизонтально.

За задумом, через свій розмір такі літаки повинні були літати між великими вузловими аеропортами, та пасажири мусили робити більше пересадок.

Однак, поява на ринку далекомагістрального лайнера Boeing 787, який мав 250-300 крісел, припала до душі авіакомпаніям і пасажирам, з іншою концепцією польотів. Менші літаки і при цьому більш економні – могли літати на великі відстані, відкриваючи більше прямих рейсів, і пасажирам стало зручніше.

Відтак, гігант A380 програв меншим лайнерам.

А Emirates і надалі лишилась його найбільшим замовником. Згодом і сама скоротила замовлення у 2019 році зі 162 до 123 одиниць. А Airbus через зниження попиту оголосив про закриття програми, яка не окупила себе.

До всього – A380, які відлітали тільки 10-ть років було вирішено відправити на утилізацію, адже дешевше їх розібрати на запчастини, аніж експлуатувати ще кілька десятків років.

Раніше ми повідомляли, що Emirates оголошує про велику програму модернізації 105 літаків.

Також ми писали, що глава авіакомпанії Emirates розкритикував роботу виробника літаків Boeing.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу