«99% торговців деревиною продають її через товарні біржі» – голова НКЦПФР

Поділитися:

У парламенті підтримали у першому читанні законопроект №5865, який розширює повноваження Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Також документ забороняє фінансові піраміди.

Документ вносить зміни до закону «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків» та до інших законодавчих актів щодо нагляду на цих ринках.

Законопроектом передбачено підвищення інституційної спроможності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, розширення її повноважень, закріплення у законодавстві гарантій незалежності НКЦПФР, у тому числі фінансової; удосконалення законодавчих норм щодо міжнародного співробітництва НКЦПФР; побудова ефективної системи нагляду з метою запобігання зловживанням на ринках капіталу та організованих товарних ринках; запровадження дієвих механізмів запобігання маніпулюванню, інсайдерській торгівлі, незаконному використанню інсайдерської інформації та інших зловживань на ринках капіталу та організованих товарних ринків, зокрема, заборони фінансових пірамід та боротьби зі спробами їх організації.

«Прийнятий сьогодні у першому читанні законопроект запроваджує механізми, спрямовані на ліквідацію фінансових пірамід, містить інші дуже важливі положення, спрямовані на створення цивілізованого фондового ринку в Україні», — повідомили в Комітеті ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Подробиці теми розповів голова Комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді тут ще багато роботи, але вже зараз ми можемо сказати про те, що провели дійсно значну роботу в цьому напрямку. До набрання чинності закону №738 діяльність товарних бірж майже не регулювалася. І ті речі, які там відбувалися, було досить складно оцінити. Адже фактично не було з цього приводу жодної статистичної інформації. Вже з набуттям чинності законом ми можемо дійсно сказати, що всі процеси ліцензування товарних бірж та з інших питань у цій галузі стали відкритими й перейшли під нагляд комісії. І завдяки цьому ми маємо можливість навести лад на різних сегментах цього ринку», — сказав експерт.

При цьому він уточнив, що насамперед щодо цього йдеться про ринок деревини.

«Найбільше покращення у нас спостерігається на ринку деревини. Наразі позитивні процеси вже відчутні для нашої держави. Зрештою цьому посприяла нормалізація цін на світовому ринку. Але завдяки тому, що ми побудували досить прозору систему торгів, яка не передбачає будь-яких домовленостей між учасниками ринку, процеси йдуть краще. Потрібно розуміти, що за один день неможливо змінити те, що 30 років відбувалося неправильно. Важливо сказати, що відповідного регулятора – це лише частина справи. Самі учасники ринку мають також звикнути до нових правил ринку. Наразі тренди змінюються. У нас 99% торгів по деревині відбуваються виключно через ліцензовані товарні біржі», – зазначив фахівець.

Раніше стало відомо, наскільки Україна «озеленилася» у 2021 році.

За даними Державного агентства лісових ресурсів, за цей час було висаджено не менше 240 млн деревних рослин.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу