Через жорсткий двотижневий локдаун в січні 2021 року до 90% ресторанів і кафе закриються. Такі прогнози зробили в компанії «Ресторанний консалтинг».
За словами експертів, перший місяць нового року традиційно був одним з найскладніших для ресторанної індустрії з точки зору доходів. Це пояснюється тим, що люди змушені були сильно витратитися на організацію свят.
І хоча напередодні локдауну відвідувачів в закладах громадського харчування відразу ж після 1 січня було досить багато, їх загальна кількість знизилася.
Українці «витратились» і економлять.
В обставинах, що склалися, левова частка ресторанів і кафе заявили, що не збираються працювати в локдаун навіть «на виніс». Адже власна служба доставки – це досить дорого і клопітно, а співпраця зі сторонніми сервісами – невигідно. Наприклад, Glovo утримує до 40% від суми вартості замовлення. Тому багатьом ресторанам, особливо невеликим, подібна співпраця нецікава.
Припинення роботи багатьох закладів громадського харчування викликано і фінансовими причинами, а саме – скороченням витрат.
За оцінками експертів, кухарям за зміну власники бізнесів змушені були платити по 800-900 грн за зміну, офіціантам – по 400-500 грн / зміну (плюс чайові). А це невигідно в умовах нестабільного попиту і погіршення економічного становища споживачів.
Нагадаємо, в багатьох містах країни великі й не дуже супермаркети і магазини перегородили цілі ряди, а також обмотали спеціальними стрічками полки з товарами, які до 24 січня заборонені для продажу.
Також раніше ми інформували про те, що рітейлери запропонували компроміс на час локдауну.