«90% загальних проблем іпотечного кредитування населення в нашій державі пов’язано з проблематикою захисту прав кредитування» – експерт

Поділитися:

Кабінет міністрів доручив Міністерству фінансів створити ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія” для впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом та рефінансування іпотечних кредитів.

Відповідна постанова Кабміну було оприлюднено на урядовому порталі 17 листопада.
Згідно з ним, зазначена компанія повинна також надавати послуги фінансового лізингу по об’єктах нерухомості, фінансових кредитів фінустановам для видачі іпотек фізичним особам.
Ера дорогої іпотеки вже поступово підходить до кінця, цього року цілком реально очікувати історично найнижчих ставок за кредитами на житло. Для цього є головна необхідна передумова — низька та стабільна інфляція.

Своє бачення ситуації висловили Руслан Чорний, головний експерт групи “Фінансова реформа” економічної експертної платформи, та Ігор Шевченко, експерт банківського ринку.
“На ринку достатньо активні “Кредобанк”, “Правексбанк” “Креді Агріколь” – банки з іноземним капіталом. Але саме цього року відбувається зменшення кредитних ставок. Причина виключно в карантині – люди не розуміють, чого чекати завтра, чи будуть в них доходи. Ви бачили, що третина підприємців залишилися без роботи та доходу. Це якраз і спричинило те, що зменшилася кількість виданих кредитів та заявок на подібні угоди” – зазначає Руслан Чорний.
За даними трьох кварталів поточного року, можна розуміти, що попит на іпотеку зріс найбільше, починаючи з 2013 року. Зафіксовано найвищий рівень схвалених кредитних заявок за всю історію проведення Нацбанком опитувань серед кредитних менеджерів державних банків.
“На мій погляд, це те, що був призупинений карантин, люди почали їздити, тому і збільшилася кількість заявок на кредити” – уточнює Чорний.

Однако Ігор Шевченко має іншу думку: “Є лише 2 ключові причини, чому попит на кредити зріз у третьому кварталі цього року. Це – суттєве зниження і пом’якшення умов з боку банків, перш за все, мова іде про зниження відсоткової ставки та інші витрати. Друга частина – окремий сегмент людей, які на фоні суттєвого знецінення валюти, спробували вкласти свої кошти у квадратні метри. Також зростання попиту на кредити може бути пов’язане з відстежуванням рівня іноземної валюти на ринку”.

За словами Руслана Чорного, питання, пов’язане з іпотечними кредитами є важливим для всіх учасників ринку. Питання мораторію на відчуження житла, у якому живуть неповнолітні діти вже багато років і не дає розвиватися ринку нормально. Тому що досить багато “схемщиків”, які беруть іпотечні кредити та прописують там когось. Банки мають великі проблеми з подібними громадянами, адже заставне майно забрати потім не в змозі. Питання й досі не вирішене.
Щодо можливості забору майна в цілому, то закон який був прийнятий минулого року захисту прав кредиторів, він дійсно досить сильно допомагає банкірам у реалізації заставного майна.
При цьому Ігор Шевченко говорить, що 90% загальних проблем іпотечного кредитування населення в нашій державі пов’язано з проблематикою захисту прав кредитування.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу