85% плодовоовочевого ринку знаходиться у тіні

Поділитися:

Через значну частину тіньового ринку, бюджет України щорічно недоотримує близько 7 млрд гривень. Про це заявив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

Ярмак пояснив, що за найскромнішими підрахунками, плодоовочева галузь України виробляє близько 60 млрд грн виручки, з яких тільки близько 15% оподатковується, а 85% прибутку залишається в тіні. За словами експерта, ще більше погіршили ситуацію дії уряду по відношенню до виробників під час карантину.

В Україні система оподаткування абсолютно незручна для всіх учасників плодоовочевих ринку. Саме це гальмує галузь, стимулює імпорт і погіршує рівень життя в сільській місцевості.

А прості і логічні податкові закони, що діють у країнах ближнього зарубіжжя, дозволяють тій же Молдові поставляти на європейські ринки набагато більше продукції. Такі ж правила діють і в Польщі, де площа сільськогосподарських угідь менша, ніж в Україні. Але подібні зміни на законодавчому рівні допоможуть розвивати бізнес і збільшити податкові надходження в казну.

Експерт заявив, що потенціал у плодоовочевого сектора України величезний, але з кожним роком він зменшується, а можливості нівелюються, адже втрачається головний ресурс – люди.

Раніше повідомлялося, що виробництво сільськогосподарської продукції в Україні з початку року скоротилося на 1,4%. За підсумками перших трьох місяців падіння було на рівні 1,8%.

Такі дані в середу, 20 травня, опублікувала Державна служба статистики. Так, за даними статистичного відомства, сільськогосподарські підприємства збільшили обсяги виробництва на 0,5%, господарства населення – зменшили на 3,6%.

Також нагадаємо, що грецькі фермери впроваджують в життя смарт-технології. Передові технології аграрії впроваджують в рамках програми Європейського союзу. Завдяки дрону фермери можуть відслідковувати процес зростання і дозрівання оливок на кожному дереві.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу