Карантин змінив трудову міграцію українців

Поділитися:

Карантин, який спричинила  пандемія коронавірусу, вніс зміни в процеси трудової міграції. Зокрема багато українців, які заробляли гроші закордоном, залишилися вдома. Деякі з них втратили роботу, яка годувала родини в Україні багато років поспіль.

Спочатку українська влада обнадіювала колишніх заробітчан — раз у раз лугали обіцянки про створення нових робочих місць, однак після локдауна гастарбайтери все ж стали дивитися в бік кордону. Як тільки почали літати спецрейси, відтік працівників, які затрималися в Україні, збільшився.

Першими літаками полетіли заробітчани до Фінляндії та Німеччину, після цього — до Великобританії. На додаток працівники, відлітаючі спецрейсами, мали офіційні запрошення на роботу. Іншими словами, це не ті нелегальні трудові мігранти, які їздять в пошуках гарного життя по інших країнах.

Разом з тим в європейських країнах без українських робочих рук також було складно. Навесні 2020 на Україні було багато безробітних, а в Європі простоювали виробництва і не збирався вчасно урожай ягід і овочів. Наприклад, у Франції була нестача 200 тисяч працівників, в Іспанії — 70-80 тисяч, а в Німеччині не вистачило до 300 тисяч.

На думку дослідників з Центру Разумкова, такої ситуація з невизначеністю на ринку праці в європейських країнах буде залишатися до появи вакцини від коронавірусу.

Раніше повідомлялося про те, що під час карантину роботу втратили близько 30% молоді.

Також ми писали про зростаючу бідність та безробіття через карантин. Так, серед європейських країн в цих питаннях одна з перших — Португалія.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу