Саме ці групи товарів виявилися лідерами по подорожчання серед продуктів. За даними Держстату, яйця і фрукти зросли в ціні більш ніж на 15%.
В цілому, за травень 2020 року продукти харчування в Україні подорожчали на 1,3%. Для порівняння: у травні минулого року продуктова інфляція за рік склала 2,8%.
Отже, як свідчать дані Держстату, найбільше за травень подорожчали яйця (на 16,6%) і фрукти – 15,8%. Хліб і хлібопродукти подорожчали на 0,7%.
Але є і продукти, які подешевшали. Це м’ясо та м’ясопродукти (ціни впали на 1,6%), масло (на 1,0%), соняшникова олія (на 0,7%) і цукор (на 0,8%).
Крім того, Держстат дає такі цифри: споживчі ціни в Україні в травні 2020 року, в порівнянні з квітнем, виросли на 0,3%. А з початку 2020 року ціни зросли на 1,8%.Виходячи з цін, каструля пісного борщу обійдеться споживачеві в 50 грн. “Борщовий набір”, куди входить по кілограму моркви, капусти, буряка, цибулі та картоплі, в середньому обійдеться споживачеві в 48 гривень. Найдорожчим національне блюдо буде для жителів Черкаської
області – обійдеться в 55 гривень. Також ціна на борщ “кусається” в Донецькій і Одеській областях.Що стосується різкого підвищення цін на продукти відразу після введення карантину,
деякі експерти вважають не природним весняним процесом, а спекуляцією.