«‎2020 рік був для світової економіки роком пандемії, а минулий рік став роком відновлення»‎ — глава Департаменту НБУ

Поділитися:

2021 рік розпочався із найнижчої в історії України облікової ставки — 6%, а закінчується він на рівні 9%. НБУ протягом року п’ять разів змінював облікову ставку.

Крім того, 2021 рік почався з новини про те, що НБУ почне підвищувати вимоги до кредитів без забезпечення, а саме, збільшувати вагу ризику видачі таких кредитів.

Також Нацбанк заявив про намір провести перевірку 43 банків та 32 небанківських установ.

Альфа-Банк та ПриватБанк встигли отримати штраф у розмірі 27 та 54 тисячі гривень від Антимонопольного комітету за несвоєчасне надання інформації.

У листопаді Україна підписала меморандум із Міжнародним валютним фондом, в якому йдеться, що ПриватБанк та Ощадбанк разом із Міністерством фінансів затвердять кроки для повної чи часткової приватизації банків до кінця 2021 року.

Крім того, планується залучити міжнародного радника для проведення оцінки роботи кожної наглядової ради держбанку в 2021 році. Основні висновки радника будуть опубліковані у червні 2022 року.

У НБУ ж раніше заявляли, що в цілому поставили для держави стратегічну мету вже до 2025 року зменшити частку держави в банківському секторі до 25%.

Подробиці теми розповів керівник Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський в ефірі телеканалу «‎Перший Діловий».

«Цей рік був пов’язаний з невизначеністю, як, в принципі, і минулий рік. Невизначеність була висока, оскільки, якщо в 2020 році основна невизначеність полягала в тому, як впливатиме на економіки коронавірус, то 2021 рік — це був рік продовження економічного відновлення. Пов’язані з цим відновленням виклики, які передовсім пов’язані з інфляцією»‎, — зазначив експерт.

За словами експерта, основний монетарний інструмент НБУ — це підвищення облікової ставки, що, безпосередньо, впливає на інфляцію та економічну активність.

«НБУ одним із перших почав реагувати на інфляційні виклики. Вже в березні 2021 року НБУ почав підвищувати облікову ставку — це його основний монетарний інструмент, завдяки якому він впливає на інфляцію і на економічну активність»‎, — додав експерт.

Нагадаємо, міністр економіки України Юлія Свириденко розповіла, що уряд змушений був переглянути прогноз зростання економіки у 2022 році, оскільки ситуація змінюється. Якщо раніше було заявлено розвиток на 3,8%, то очікування погіршилися на 3,6%.

Також ми писали про прогноз ВВП на 2022 рік, який представило Міністерство економіки України.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ