«Уряд особисто провокує збільшення контрабанди шляхом нарощування акцизу на продукцію», – експерт

Поділитися:

Державний бюджет недоотримує 9 млрд грн на рік від оподаткування нелегальної лікеро-горілчаної продукції через неналежну роботу держорганів.

Протягом 2019-2020 років та 9 місяців 2021 року вони не забезпечили дієву систему контролю за виробництвом та обігом спиртного, що створило передумови для існування нелегального ринку алкоголю та призвело до ненадходження акцизного податку до держбюджету. Про це повідомляє Рахункова палата.

За інформацією Державної податкової служби (ДПС), обсяги виробленої лікеро-горілчаної продукції у 2020 році збільшилися у порівнянні з 2019 роком майже на 11%, а виноробної продукції та солодового пива зменшилися на 13% та 0,5% відповідно. Водночас за даними Держмитслужби, імпорт лікеро-горілчаної продукції зріс майже на 45%, виноробної – удвічі, пива – більш ніж на 11%.

До держбюджету за вказаний період надійшло майже 42 млрд грн акцизного податку з алкогольних напоїв, імпортованих та вироблених в Україні. Проте його питома вага у загальній сумі податкових надходжень знизилася з 1,9% у 2018 році до 1,6% за 9 місяців 2021 року.

«Внаслідок неналежної роботи Мінфіну та Державної податкової служби (ДПС) досі не запроваджено у повному обсязі автоматизовану систему контролю «Електронна акцизна марка». Щоб вона повністю запрацювала, необхідно зокрема внести зміни до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів. Мінфіну, ДПС – розробити та подати до Кабміну відповідні пропозиції», — заявили в Рахунковій палаті.

Подробиці теми розповів економічний експерт Юрій Гаврилечко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«У цьому відношенні варто зазначити, що цифри найчастіше не бувають реалістичними. На нашому ринку відбувається так, що держава протягом десяти років фактично щороку збільшує акциз на алкогольну та тютюнову продукцію. І цим уряд фактично провокує збільшення контрабанди в Україні. Ще раз хочу наголосити на тому, що в цій ситуації винна саме держава. Я вважаю, що нам не варто цього робити загалом. Ми перш за все повинні дбати про свій внутрішній ринок та благополуччя українців, а не дотримуватися тенденцій податків у Європі. Якби країна так не чинила, то в нас зараз і нелегального алкоголю було б менше, і ціни були б нижчими, не кажучи вже про збільшення експорту та якіснішої продукції. Тоді Рахункова палата звітувала не про те, що ми там і коли теоретично не отримали, а зовсім про інші речі», — сказав він.

Також він уточнив, що зараз український бізнес фактично не може через це конкурувати із міжнародними експортерами. І це проблема галузі.

«Якщо ви збільшуєте частку тіньового ринку за рахунок своєї жадібності, то іншого варіанту просто бути не може. Вся ця ситуація говорить про те, що українці все одно вважають за краще купити той чи інший товар дешевше, ігноруючи ті можливі ризики, які можуть бути. Адже зараз наші вітчизняні виробники через високі податки фактично стають неконкурентоспроможними», — уточнив він.

Нагадаємо, в Україні для продажу спиртних напоїв з 1 січня 2022 року діють нові правила.

Зміни пов’язані з набуттям чинності так званого «ресурсного» закону, щоб якнайбільше отримати додаткові доходи до бюджету.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу