«В Україні зростають витрати в економіці через відкладені реформи в енергетиці» – експерт

Поділитися:

В Україні Міністерство економіки днями погіршило очікування щодо зростання ВВП за підсумками 2021-го та 2022 років.

За підсумками цього року зросте тільки на 3% після падіння на 4,0% торік. Тоді як прогноз, закладений у державному бюджеті-2021, передбачав економічне зростання на рівні 4,6%. Через останні зміни та уточненння Міністерство заявило і про необхідність певного коригування прогнозу окремих показників на наступний рік.

Також у Міністерстві економіки заявили, що Україна завершує поточний рік із найвищим доларовим валовим внутрішнім продуктом за всю історію – близько 195 мільярдів.

Про зростання ВВП України у 2021 році в студії телеканалу «Перший Діловий» говорили з Кирилом Криволапом – радником прем’єр-міністра України, виконавчим директором економічного відновлення.

«Це дійсно правда, що Україна досягла найбільшого доларового ВВП за весь час свого існування. І це добре, це є однозначно розмір ринку. І це сигнал для міжнародних інвесторів, що наш ринок збільшився. Тут є більше грошей фізично. Звідки береться таке зростання? Воно складається з росту реального ВВП, і воно не залежить від цін. Це фізичний обсяг тих товарів, які виробляються на території певної держави. Треба розрізняти: реальну кількість вироблених продуктів, яку вироблено в країні та їх вартість в цінах. І вартість в цінах – це вже номінальна. В номіналі, в даному випадку – в доларовому. Тому минулого року в нас було ВВП 155 мільярдів, зараз прогнозується 191,4, звичайно, кінцеві цифри ми побачимо вкінці року, але це 25% вже зростання. І напевно, якби ми зросли в реальному вимірі на 25% – ми всі б помітили, що ми зросли. Тому треба розрізняти реальне ВВП та номінальне. Ця цифра 25%, вона складається з певної стабільності національної валюти, адже вона посилювалась цього року. Тобто ВВП в доларах зростав, тому що гривня зміцнювалась. Це трошки такий ефект дає. Більший ефект дає реальне зростання ВВП, бо після коронакризи та в цілому ми зараз органічно зростаємо, реалізується національна економічна стратегія. Ми виходимо десь на 3-3,5% зростання реального ВВП. Те, що ми зараз рухаємось в темпах 3-3,5% = це добре, та Україна заслуговує на зростання на рівні 7%. Але в країні зростають витрати в економіці через те, що наздоганяють відкладені реформи в енергетиці», – зауважив експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ