“Укренерго” інвестує більше 2 млрд грн у будівництво нової електропідстанції в Харкові

Поділитися:

У Харкові побудують сучасну підстанцію вартістю понад 2 млрд грн

Про це повідомляє прес-служба АТ “Харківобленерго”.

За відомостями енергетиків, підстанцію 330/110 кВ “Слобожанська” трансформаторною потужністю 400 МВА планує побудувати поблизу Харкова Національна енергетична компанія “Укренерго”. До підстанції будуть приєднані понад 100 км нових ліній 110 кВ АТ “Харківобленерго”.

Нова підстанція з мережевою інфраструктурою значно покращить надійність живлення споживачів Харкова, зокрема, північні райони міста: житлові масиви Олексіївський, Павлове Поле, Іванівку та Сокольники.

Як розповів директор з експлуатації та розвитку мережі НЕК “Укренерго” Олексій Брехт, початок будівництва заплановано на 2022 рік, орієнтована вартість проєкту –  близько 2,3 млрд грн.

“Ми розраховуємо, що в наступному році ми вже приступимо до виконання робіт після проведення всіх тендерних процедур та підписання контракту. Загальний термін будівництва – 2,5-3 роки. Протягом цього часу ми маємо реалізувати частину проєкту, пов’язану з будівництвом двоколових заходів ліній 330 кВ і будівництвом підстанції 330/110 кВ. Компанія “Харківобленерго”, відповідно, має збудувати заходи ліній 110 кВ на об’єкт для забезпечення безперервного технологічного циклу передачі і розподілу електричної енергії споживачам Харкова”, – зазначив Брехт.

За словами технічного директора АТ “Харківобленерго” Олексія Гануса, потреба у підвищенні надійності електропостачання у цій частині міста існує давно у зв’язку із досить великими темпами житлового будівництва та відкриттям нових станцій метрополітену.

Довідка. Будівництво підстанції 330/110кВ “Слобожанська” передбачена Планом розвитку системи передачі на 2021-2030 роки, розробленим НЕК “Укренерго” і затвердженим НКРЕКП, і є одним з об’єктів, що забезпечить підвищення надійності живлення східного регіону при синхронній роботі енергосистеми України з енергоб’єднанням континентальної Європи ENTSO-E. Наразі розглядається можливість фінансування за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу